Concurrentiebeding repareren in de vaststellingsovereenkomst. Kan dat?

Kun je een ongeldig concurrentiebeding later nog repareren, bijvoorbeeld in de vaststellingsovereenkomst? Lees hier wat de kantonrechter daarover zei.

Wat eraan voorafgaat

Een werkgever heeft een medewerker in dienst met een tijdelijk contract. In de arbeidsovereenkomst staat naast een concurrentiebeding, ook een relatiebeding, een geheimhoudingsbeding en een ook nog eens nevenactiviteitenbeding. De arbeidsovereenkomst tussen de werkgever en de werknemer eindigt in september 2016 met wederzijds goedvinden. De werknemer treedt vervolgens in dienst bij een andere werkgever. Volgens de werkgever is dat een concurrent en heeft de werknemer intussen alle vier de bedingen overtreden. De werkgever stapt daarom naar de rechter en vordert bij elkaar 284.000 euro aan boetes voor die overtredingen.

Hoe het afloopt

De rechter concludeert al snel dat het concurrentiebeding nietig is. Het ontbeert de schriftelijke motiveringseisen voor een concurrentiebeding in een tijdelijk contract. In de vaststellingsovereenkomst staat dat het concurrentiebeding onverkort van toepassing blijft. De nietigheid van het beding is daarmee niet gerepareerd maar, zo oordeelt de rechter, met de herbevestiging is in feite een nieuwe concurrentiebeding overeengekomen. En vervolgens redeneert de rechter dat een concurrentiebeding ook tijdens de looptijd van een tijdelijk contract voor het eerst kan worden gesloten, mits de motivering deugt.

Met deze conclusies van de rechter zijn de vermeende overtredingen van het concurrentiebeding in ieder geval van tafel. De rechter gaat vervolgens in op overige verwijten van de werkgever. Daarvan treft er maar eentje doel. De werknemer heeft volgens de rechter alleen een keer het geheimhoudingsbeding overtreden en daarop staat een boete van 10.000 euro. De rechter matigt die boete met oog op de omstandigheden tot 5.000 euro. Alle overige vorderingen wijst de rechter af.

In de praktijk

Een niet correct overeengekomen concurrentiebeding kan volgens deze uitspraak dus gerepareerd worden later tijdens de looptijd van het contract of zelfs nog in een vaststellingsovereenkomst. Maar het blijft hoe dan ook een vereiste om een concurrentiebeding dat behoort bij een tijdelijke arbeidsovereenkomst moet voldoen aan de motiveringseisen uit de wet.

Uitspraak: ECLI:NL:RBDHA:2017:7593, 11 april 2017

Bron: Xpert HR Praktijk / Mr. I. Kooijman

Terug naar overzicht

Business Model You

Business Model You, de eendaagse workshop die gebaseerd is op de bestseller 'Business Model YOU’ van Tim Clark.

Vraag jij je weleens af wat de baan is die bij jou past? wat voor product of dienst je klant wil? Wat je met je carrière of loopbaan wilt doen? Hoe je bedrijf er op dit moment voor staat? Hoe je je bedrijf bestendig kunt maken voor de toekomst? Waar jij energie van krijgt? Hoe je ook morgen succesvol kunt zijn? 

HRM Arena is Certified Practitioner van Business Model You zodat wij deze workshop aan kunnen bieden zoals deze bedoeld is.

Na afloop van de workshop heb je niet alleen een antwoord op deze vragen maar beschik je tevens over een model dat je de rest van je leven kunt blijven gebruiken.

Schrijf je vandaag nog in en zet de eerste stap naar het bereiken van je ondernemersdoelstellingen of de volgende stap in je loopbaan!

Meer informatie:
http://hrm-arena.nl/nieuws/28

Inschrijven:
https://www.eventbrite.com/e/business-model-you-tickets-30242059815?aff=erelexpmlt